Skip to content

Lautasella 28.–29.10.2023

Monipuolisesti asiaa ravitsemuksesta ja erilaisista ruokavalioista!

Smoothie vai mehu – Kumpi on terveellisempi?

Smoothie ja mehu käyvät kaksintaistelua terveellisyydestä. Molemmilla trendijuomilla on puolustajansa.

Mehut imeytyvät nopeammin kehoon, mutta smoothieista saa enemmän kuituja, mehuterapeutti Petra Sippola puntaroi. Nestemäisessä muodossa vatsa ei joudu tekemään töitä ruoan pilkkomisen kanssa ja ravintoaineet imeytyvät nopeammin. Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen puolestaan innostuu smoothieista. Hänen mukaansa mehuista ei saa läheskään yhtä paljon vitamiineja kuin smoothieista.

Päivittäistä suositusmäärää ei ole smoothieille eikä  mehuille annettu, mutta jotta ei vahingossa saa liikaa energiaa, kannattaa pitäytyä 1–2 annoksessa päivässä, vinkkaavat Sippola ja Orreveteläinen.

Hedelmäsokeri ei kuitenkaan ole syy vältellä mehuja, sillä hiilihydraatit auttavat jaksamaan ja  hedelmäsokeri on hyvä luonnollinen hiilihydraattilähde, Sippola muistuttaa. Jos tähtää painonpudotukseen on smoothie Orreveteläisen mukaan mehua parempi valinta, sillä se sakeampana jää vatsalaukkuun pidemmäksi aikaa ja siten säilyttää kylläisyydentunteen pidempään. Myös kuitu auttaa painonpudotuksessa.

Monipuolinen sekakäyttö suositeltavaa

Jos ei halua valita puoltaan, yleisesti hyvä on nauttia sekä smoothieita että mehuja monipuolisesti. Smoothieen saa täyttävyyttä lisäämällä siihen hedelmien ja vihannesten lisäksi jotain proteiinipitoista kuten soijaa tai jogurttia. Ja mehuista on myös moneksi: esimerkiksi aloittamalla porkkana-appelsiinimehun juomisen jo keväällä voi avittaa rusketustaan, sillä porkkanan sisältämä beeta-karoteeni terästää rusketusta.

Herkullisen viherpirtelön valmistus

Lisää mielenkiintoisia juttuja ruokavalioista: terve.fi