Skip to content

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavalio voi auttaa esimerkiksi ärtyvän suolen oireisiin. FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan ns. FODMAP-hiilihydraattien päivittäistä saantia yksilöllisen sietokyvyn mukaan.

Mitä ovat FODMAP-hiilihydraatit?

FODMAP-hiilihydraateilla (fermentable oligo-, di-, mono- and polysaccharides) tarkoitetaan fermentoituvia hiilihydraatteja, joita on muun muassa palkokasveissa, sienissä ja tietyissä hedelmissä.

Gluteenittomat viljatuotteet sopivat usein paremmin, koska myös vehnä, ruis ja ohra sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja. Helpommin sulavia viljoja ovat kaura, speltti, hirssi ja riisi sekä viljojen tapaan käytettävät kvinoa, tattari ja amarantti. Gluteenittomuus itsessään ei ole tärkeää, ellei samalla satu sairastamaan keliakiaa.

Myös laktoosi ja makeutusaineina käytetyt sokerialkoholit ovat fermentoituvia hiilihydraatteja.

Mitä ei saa syödä lainkaan?

FODMAP-ruokavalio poikkeaa allergia- ja keliakia-ruokavaliosta siten, että mitään ruoka-ainetta ei tarvitse välttää kokonaan. Riittää, kun FODMAP-kuorma ateriaa ja päivää kohden pysyy kohtuullisella tasolla. Muutenkin on hyvin yksilöllistä, mitkä ruoka-aineet itse kullekin aiheuttavat oireita.

Miten alkuun FODMAP-ruokavalion kanssa?

Jos FODMAP-ruokavalio kiinnostaa, aiheeseen kannattaa ensin perehtyä lisää ja hakeutua FODMAP-ruokavalio-ohjausta tekevän ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Tutustu myös ravitsemusaiheisiin blogeihimme

FODMAP-ruokavaliosta apua vatsan turvotukseen?