Skip to content

Lautasella 28.–29.10.2023

Erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat herkullisia maistiaisia unohtamatta.

Keliakia ja kouluruokailu

Keliakia ja kouluruokailu on yhdistelmä, joka varmasti askarruttaa niissä perheissä, joissa on edessä keliaakikkolapsen koulunaloitus. Kouluun lähtijä on uuden ja jännittävän muutoksen äärellä, ja kun mukana kulkee keliakia, tulee jännitystä hieman vielä lisää.

Keliaakikkolapsen aloittaessa koulutaivalta on hyvä kokoontua yhteen moniammatillisesti pohtimaan, miten lapsen arki saadaan koulussa sujuvasti rullaamaan. Opettaja, kouluterveydenhoitaja, keittiöhenkilökunta ja lapsen vanhemmat voivat yhdessä miettiä, kuinka ruokailut järjestetään niin, että ne ovat turvallisia mutta lapsi ei liikaa erotu joukosta.

Aikuisten vastuulla on se, että lapsi kokee itsensä samanarvoiseksi muiden lasten kanssa, eikä ruokailu ole pelottava tilanne. Hyvän vuorovaikutuksen ylläpitäminen lapsen ja keittiöhenkilökunnan välillä on kultaakin kalliimpaa, jotta lapsi uskaltaa kysyä neuvoa epäselvissä tilanteissa. Lapselle on myös hyvä tehdä selväksi, keneltä voi kysyä, jos ruoassa jokin askarruttaa mieltä. Keittiöhenkilökunnassa on ajoittain vaihtuvuutta ja uusien henkilöiden perehdytys on hyvin tärkeää, jotta jokainen lapsi saa oikean annoksen.

Yleisenä käytäntönä on, että erityisruokavaliota varten pitää vuosittain toimittaa ruokapalvelulle lääkärintodistus sairaudesta. Keliaakikolle riittää, että todistuksen toimittaa yhden kerran, koska keliakia on elinikäinen sairaus. Kouluruokasuosituksissa suositellaan, että erityisruokavalion omaaville lapsille olisi keittiöön varattu omat tarjottimet, jotta ruoka ei sekaannu tavallisen ruoan kanssa. Vaihtoehtoisesti ruoat voivat olla tarjolla erillisissä, selkeästi merkatuissa tarjoiluastioissa erillään muusta ruokalinjastosta. Erityisruokavalioannoksen olisi hyvä muistuttaa mahdollisimman paljon tavallista ruoka-annosta, jotta erityisruokavalio ei turhaan korostuisi.

Koulun arjessa tulee toisinaan eteen ruokailun erityistilanteita kuten retkipäiviä tai juhlaruokailuja. Näissä tilanteissa erityisruokavalioihin pitää kiinnittää vielä vähän enemmän huomiota. Jokaiselle lapselle täytyy olla sopivaa syötävää, joten jo retkieväitä keittiöstä tilattaessa pitäisi muistaa ottaa erityisruokavaliot huomioon. Retkillä ruoan jakamisesta huolehtii usein joku muu kuin tuttu keittiöhenkilökunnan edustaja, joten tiedonkulun katkeamattomuus on ensiarvoisen tärkeää.

Keliaakikkolapsen kouluruokailu saadaan parhaiten sujumaan positiivisella asenteella. Kun asiasta ei tee liian suurta ongelmaa ei se sellaiseksi pääse myöskään muodostumaan. Kouluikäinen lapsi tietää jo paljon omasta erityisruokavaliostaan mutta viimekädessä vastuu on aina aikuisella.

Kirjoittaja
Eliisa Girsén, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto ry/Itä-Suomen aluetoimisto

Lue lisää gluteenittomasta ruokavaliosta kodin ulkopuolella
 
Lue lisää kouluruokailusta